• OZNAM

          • Triedne rodičovské združenie

            Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že 7. decembra 2023 (štvrtok) v čase od 13.10 h do 16.30 h sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy RZ sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Počas konzultačných hodín Vám budú  k dispozícii všetci vyučujúci, aby Vás informovali o výchovno-vzdelávacích výsledkoch Vašich detí, prípadne odpovedali na Vaše otázky. Ak si chcete dohodnúť  konzultácie na konkrétny čas, vopred kontaktujte triedneho učiteľa a rezervujte si presný čas.

            Ďakujeme za Váš záujem a tešíme sa na Vašu návštevu.

            Mgr. Mária Kromková - riaditeľka školy

        • Jablkové hodovanie
          • Jablkové hodovanie

          • Deň jablka

            21. október patrí každoročne oslave jabĺk a sadov. Je neodmysliteľnou súčasťou jesenného obdobia. Pripomíname si rozmanitosť odrôd a vnímame ho ako niečo bežné aj napriek tomu, že patrí k najcennejším z ovocia.

            Žiaci prvého stupňa si ho každoročne pripomínajú rôznymi aktivitami. Tematické vyučovanie matematiky, slovenského jazyka bolo samozrejmosťou.

            V prvom ročníku si žiaci s jabĺčkom písali, počítali. Pracovné listy boli plné zaujímavých úloh. Na výtvarnej výchove ich šikovné rúčky vytvárali košíčky plné tohto zdravého a krásneho ovocia.

            Naši druháci začali s prepisom jablkových viet, neskôr skladali pracovný postup receptu z jabĺk. Pátračka v triede ich vyhnala z lavíc a jablká z rôznymi prísloviami si vysvetlili spolu s pani učiteľkou. Vyskladali z nich jedno veľké jablko. Výtvarná výchova bola v znamení maľovaného jabĺčka- ako inak.

            Žiaci tretieho ročníka oberali jablká na hodine matematiky so zaviazanými očami. Navigovali sa pri oberaní, ale aj počítaní príkladov. Slovenský jazyk s vybranými jablkovými slovami žiakov zabavil, a aj niečomu priučil. Ich šikovné rúčky si cez prestávku vyrobili spolu s pani asistentkou nádherné obrovské jablko z textilu, v ktorom nechýbal červík 😊

            No a naši štvrtáci? Začali triedením jabĺk s vybranými slovami, slov so slabikotvornými predponami,. Potom si hlavičky potrápili rébusmi a strácali sa v bludiskách. Vytvárali jabĺčka pomocou špachtle a farby.

            Po takomto zaujímavom vyučovaní žiakov čakala ... oberačka

            Jablková oberačka v telocvični? To bola paráda! Žiaci museli zdolať veľmi náročné prekážky, aby sa ku jabĺčkam dostali. Stálo to za to. Žiaci boli z toho nadšení a boli schopní takto šantiť aj celé hodiny. Po oberačke nasledovalo hodovanie. V školskej kuchynke si žiaci roztopili čokoládu, narezali jabĺčka a ozdobovali. Takto vyzdobené potom putovali do bruška. Lahôdka, určite si to doma vyskúšajte.

            Na záver už len vyhodnotenie jabĺčkového behu, ktorý sme uskutočnili v septembri, a to  v rámci účelového cvičenia, pretože podmienky na beh boli vtedy ideálne. No ak ste dočítali až do konca a máte doma nejaké jablko, určite si na ňom pochutnajte.

            PaedDr. Katarína Janičová

        • Hloh na srdiečko, kostihoj na hojenie rán a kostí...
          • Hloh na srdiečko, kostihoj na hojenie rán a kostí...

          • Naše kroky z krúžku Bylinková škola opäť viedli do prírody. Vzali sme so sebou vedierka a s radosťou sa vybrali hľadať hloh obyčajný...

            Vedeli ste že, hloh obyčajný pomôže pri strese aj pri problémoch so srdcom?

            Možno okolo neho prechádzate každý deň cestou do práce, alebo sa s ním stretávate počas výletov do prírody. Červené malvičky hlohu  zvyknú vyčnievať zo živých plotov, alebo oživujú záhrady rodinných domov. Hloh obyčajný, nenápadná rastlina rozšírená po celej Európe, je vďaka svojim liečivým účinkom považovaná za synonymum zdravého srdca.

            Sýtočervené plody hlohu pripomínajú vzhľadom šípky, no sú o niečo guľatejšie.

            Naše ďalšie stretnutie sprevádzal rýľ. Čudujete sa načo nám bol? Hľadali sme korene kostohoja... Hovorí sa mu aj hojivý priateľ a ochranca pohybu. Kostihoj patrí medzi tradičné bylinky našich babičiek. Kostihoj lekársky je veľmi stará liečivá bylina, ktorá sa používala na liečenie zlomenín kostí a na sceľovanie rán.

            My sme si pripravili kostihojovú masť a kostihojovú tinktúru.

            Koreň kostihoja sme očistili, rozmixovali na drobné kúsky a polovicu z neho vložili do 250 ml masti.  Túto zmes sme dali do vodného kúpeľa, povarili a nechali stáť do druhého dňa. Na druhý deň zahriali a za horúca precedili cez plátno. Druhú polovicu rozmixovaného koreňa sme zaliali liehom a nechali stáť 3 týždne. O 3 týždne scedíme a máme tinktúru, ktorá má protizápalové a hojivé účinky. Priaznivo pôsobí na kosti, šľachy, svaly, vykĺbeniny, tiež pri ekzémoch, mierni bolesti pri kŕčových žilách a zlomeninách.

            Mgr. Marta Miková

        • Prvýkrát v novom aquaparku
          • Prvýkrát v novom aquaparku

          • Základný a zdokonaľovací plavecký výcvik sa v tomto školskom roku uskutočnil po prvýkrát v Aquaparku Lipany. Plaveckého výcviku sa zúčastnilo 36 žiakov z 5. až 7. ročníka, v termíne 23.-27.10.2023. Krásne prostredie, teplá voda a hlavne snaha naučiť sa niečo nové vytvorili výborne podmienky pre nácvik a zdokonaľovanie jednotlivých plaveckých spôsobov.

            Po rozdelení žiakov do skupín podľa ich plaveckých schopností, pracovali pod vedením inštruktorov: Mgr. Jozef Petrík, Mgr. Martina Bodnárová, Mgr. Nikola Karaffová,
            Mgr. Ľubomír Bodnár. Na konci týždňa sme mohli zhodnotiť, že všetci žiaci zvládli základy splývania a dýchania vo vode, naučili sa plávať aspoň jedným plaveckým štýlom a polovica žiakov dokázala preplávať 50 a viac metrov. Odmenou za ich celotýždňovú snahu im bola možnosť využiť atrakcie, ktoré aquapark ponúka. Za finančnú podporu a úhradu faktúry za dopravu (500 €) ďakujeme občianskemu združeniu ZRPŠ Krivany. Svojím príspevkom odbremenili zákonných zástupcov žiakov od ďalších finančných nákladov.

            Vedúci plaveckého výcviku: Mgr. Ľubomír Bodnár

          • Popoludnie pre seniorov

          • „Dali by nám veru všetko, naša babka aj náš dedko“....takýmto veršom, sme privítali dňa 15.10.2023  v kultúrnom dome v Krivanoch našich starkých, aby sme sa poďakovali za ich lásku a starostlivosť.

            Po úvodných slovách pána starostu sa tancom a piesňou predstavili žiaci detského folklórneho súboru Krivianček pod vedením Martinky Novickej. Spolu s Jakubom Hovancom a Zojkou Šejirmanou si mohli zaspomínať na čas mladosti a randenia  a pieseň „Ešte váham“ zaspievala Justínka Šejirmanová.  Kytičku pre starkých si uvili v podobe scénky a piesní aj naši druháci. O ťažkom živote, majstroch v práci, svojich ženách a sporení  v neľahkej dobe im porozprávali Ľubko Kravec a Matej Šimko  a na ľudovú nôtu zaspievali žiaci speváckeho krúžku pod vedením pána učiteľa Petríka. Vraj s úsmevom je deň krajší ! Žiaci štvrtého ročníka  sa pokúsili vyčariť úsmev na tvárach  pásmom vtipov. Príbehy, piesne, zvyky sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Tak to bolo aj v prípade piesne, ktorú nám zaspievali dievčatá Lea Sčisláková, Justínka Šejirmanová a Valentínka Kuchárová: Ako ja odplatím lásku svojej mame, ktorú ich naučila Cecília Spodníková. V závere programu sa predstavila Dedinská folklórna skupina Jána Lazoríka Krivany – Torysa s mužským spevom a scénkou „Večar na valaľe.“  Nakoniec si naši starkí odniesli domov okrem dobrej nálady či hrejivého pocitu pri srdiečku aj malý darček, ktorý si pre nich pripravili žiaci zo školského klubu detí a... Na záver čo dodať:

             Milí naši starkí, ľúbime vás, zostaňte tu s nami veľmi dlhý čas !“
                Mgr. Silvia Radačovská

          • Cesta za poznaním

          • V stredu 25. 10. 2023 sa deti zo školského klubu a žiaci Matematického krúžku a krúžku Alchymistov spojili a užili si spoločné popoludnie v Steelparku v Košiciach. Cestu sme absolvovali ako inak než „super“ vlakom. V Steelparku sme mali k dispozícii dve laboratória  - Zahrajme sa na magnetySupravodivý levitujúci vláčik.

            Starší žiaci z krúžku Alchymistov sa na čas presunuli do laboratória, v ktorom okrem iného spoznávali vlastnosti tekutého dusíka. Niektoré z nich si dokonca overili na vlastnom tele, z čoho mali skvelý zážitok. Lektorka nám veľmi stručne a zrozumiteľne vysvetlila, čo je vákuum a ako funguje. Mali sme možnosť pochutnať si na drobných maškrtách a tiež si zmerať sily s Magdeburskými pologuľami, čo bol veru ťažký boj. Najzaujímavejším zážitkom však pre nás bolo vyskúšať si ako funguje supravodivý levitujúci vláčik. Vláčik, ktorý sa pohybuje po koľajnici bez toho, aby sa jej dotýkal.

            Mladší žiaci a deti z ŠKD sa na čas stali súčasťou laboratória plného magnetov a magnetického poľa. Deti sa s magnetmi zahrali, pričom si aj sami vyskúšali, ako magnety fungujú a aké predmety k sebe priťahujú. Veľmi aktívni boli štvrtáci, ktorí sa už o magnete učili , ale musíme pochváliť aj deti z nižších ročníkov, ktorí sa tiež veľmi pekne zapájali.

            Tešíme sa, že sme opäť prežili ďalšie krásne popoludnie zmysluplnou a hlavne náučnou činnosťou, ktorá deti bavila. Veríme, že takéto zaujímavé popoludnia sa nám podarí absolvovať čoraz častejšie.

            Mgr. Monika Kuchárová 
            Mgr. Nikola Karaffová
            PaedDr. Katarína Janičová

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice 2023

          • Daniel Hevier nám dal jednotku s hviezdičkou

            S veľkým nadšením sme sa aj tento rok zapojili do celoslovenského projektu, ktorý sa realizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Kľúčovou osobnosťou tohtoročnej oslavy kníh sa stal slovenský básnik, prozaik, dramatik, scenárista, výtvarník Daniel Hevier. 23. októbra sa žiaci školy mohli zúčastniť online besedy s týmto výnimočným človekom. Zároveň rôznymi zábavnými formami pracovali s knihou. Väčšina aktivít súvisela so spomínaným autorom.

             

            Daniel Hevier je pre nás veľkou inšpiráciou a na základe jeho pestrej ponuky kníh, básní, postáv sme vytvorili tému podujatia – „Päťku z nudy nedostaneš, ak sa knihomoľom staneš.“ Celé dopoludnie s knihou prinieslo množstvo tvorivých činností v triedach, v školskej knižnici i priestoroch školy. Najmenší prváčikovia tvorili plagát s literárnymi dielami básnika. Žiaci 2. A si na papier napísali písmenko D a na danú hlásku  tvorili ďalšie vtipné mená literárnych postáv. Tretiaci kreslili rytiera Slamku, tvorili plagát o živote Daniela Heviera, vyučovanie si spestrili aj únikovou hrou v knižnici a triedna učiteľka im čas spríjemnila čítaním z knihy Päťka z nudy. Žiaci          4. A sa venovali slovu nadšenie. Deti sa postavili na zem, vyskočili do vzduchu, vykríkli a keď dopadli na zem, na listy papiera napísali dôvod svojho oduševnenia. Plagátik s listami nakreslenými na strome, plagát o živote i tvorbe slovenského básnika, práce prvákov i druhákov zdobia priestory chodby školy. Starší žiaci 8. a 9. ročníka sa oboznámili s pracovnými listami, ktoré obsahovali texty piesní s hlbokými myšlienkami o živote, ktoré boli aj podnetom na diskusiu. Podujatie knižnice sa nezaobišlo bez činnosti v knižnici. Zástupcovia tried pracovali na troch úlohách. Podľa presných indícií hľadali knihy, skladali nový názov diela z piatich vybraných kníh a čítali časť ponúknutej knižky, v ktorej hľadali nejakú informáciu. Aby sa im pracovalo ľahšie, pri tejto aktivite deťom pomáhali žiačky 8. ročníka. Asi najlepším spestrením podujatia bolo online „stretnutie“ detí s Danielom Hevierom. S láskou sa všetkým prihovoril, rozprával o sebe, o svojich záľubách a budúcnosti. Deti prezentovali svoje výtvory, ktoré autor ocenil. Pýtali sa spisovateľa na to, čo ich zaujímalo. Podujatie sa mi páčilo. Rozoberali sme  básnikov text. Počas besedy som sa dozvedela, že Daniel Hevier aj vo svojom vyššom veku pracuje s Facebookom. Plánuje napísať ešte niekoľko kníh. Dokonca nám dal rady do života,“ takto sa o podujatí a stretnutí s hosťom vyjadrila deviatačka Zuzana Miková.

                        Mgr. Alena Hrabčáková