• PLANETÁRIUM
          • PLANETÁRIUM

          • Dňa 16.10 žiaci 1. stupňa ZŠ po dlhých rokoch opäť zavítali do Planetária v Prešove. Čakal na nich pestrý program, ktorý začal predvádzaním rôznych modelov našej Zeme. V prednáškovej sále sme si vypočuli „Rozprávanie o slnečnej sústave“ a v planetáriu si doplnili vedomosti o pohyboch našej Zeme, spoznali rôzne zaujímavé súhvezdia a porovnávali letnú a zimnú oblohu. Po potulkách vesmírom naši najväčší zvedavci  dostali odpovede na mnohé otázky, ktoré trápia asi každého z nás:

             „ Existuje život na iných planétach?“ Čo sa stane so slnkom , keď zomrie, alebo vyhasne?....

            A aby sme na naše putovanie nezabudli, mnohí si ako suvenír odniesli kúsok vesmíru domov v podobe malého úlomku z meteoritu.

            Mgr. Silvia Radačovská

        • Týždeň so starkými
          • Týždeň so starkými

          •                                              Aj týždeň je málo

                                                  Tvorivé dielne so starkými

             

                                                         Ešte viac ako mladí

            čakajú starí ľudia na nás,

            na naše teplé dlane,

            na naše hrejivé slová,

            na našu nefalšovanú úprimnosť,

            za pomoc, za ktorú sa neplatí,

            za lásku, ktorá sa prejavuje

            v pozdrave i v pohladení...

            ( úryvok z fejtónov Ferdinanda Vokála )

             

            Preto venovať jednu hodinu, jeden deň našim starým rodičom je málo.

            Dva dni je dosť? Nie.

            Ale aspoň týždeň obdariť sme chceli našich starkých

            milým úsmevom, vtipom, objatím a v neposlednom rade

             využiť ich múdrosť pri tvorivej práci.

            Dúfame, že sa nám to podarilo a bolo im s nami dobre.

            Učiteľky 1. – 4. ročníka

        • V krajine remesiel
          • V krajine remesiel

          • Objavili sme ukryté zručnosti

            V krajine remesiel 2019

            Dňa 10. októbra sa ôsmaci a deviataci zúčastnili súťažnej prehliadky remeselnej tvorivosti detí a mládeže v Košiciach. Celoslovenskú súťaž organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Už siedmy ročník vzbudil aj u našich žiakov záujem o tradičné remeslá, pretože si z Košíc priniesli pekné ceny.

            V kategórii „Veci čo nevedia všetci“ sa žiačka 9. ročníka Ľuboslava Sontágová umiestnila na 3. mieste s prácou „Kriviansky kroj“. Kolektív deviatakov v kategórii „Zakliate v dreve“ získal pekné 3. miesto za prácu „Slepačia rodinka“. Aj Števo Duda, žiak 8. ročníka, sa potešil čestnému uznaniu za prácu „Stret generácií“ v kategórii „Na skle maľované“. Na úvod podujatia návštevníci privítali kráľa remesiel a jeho poddaného, ktorý hral na gajdách. Súčasťou prehliadky bolo aj otvorenie výstavy prác. „V ÚĽUV-e sme mohli vidieť, ako niekedy dávno ľudia tvorili užitočné a zároveň pekné predmety. Potešilo ma, že sa umiestnili aj moji spolužiaci. Mnohé deti sú kreatívne a majú výtvarný talent. Všetci si svoju výhru zaslúžili,“ vyjadrila sa o podujatí ôsmačka Magdaléna Sčisláková.

            Martina Novická, 9. ročník

        • Beží celá dedina
          • Beží celá dedina

          • Beží celá dedina

            Jablko oslavuje

            V piatok dňa 27. 9. 2019 bol na našej škole deň venovaný jablku. Žiaci sa  počas prvých troch hodín zábavnou formou učili, získavali zaujímavé informácie o jablku, jeho pozitívnemu vplyvu na zdravie. Po vyučovaní boli na chodbe pripravené aktivity na jabĺčkovú tému ako jablková pavučinka, húseničková dráha, jedenie jabĺk bez rúk, jablkový slalom, puzzle a iné. Po týchto aktivitách si naplnili brušká chutným obedom a o 15:30 sme sa stretli pri hasičskej stanici. A to už sme sa rozcvičovali na bežecké výkony. II. ročníka jesenného behu s názvom „ Beží celá dedina “. Tohto roku sme sa rozhodli do behu zapojiť aj rodičov a príbuzných našich žiakov.

            Súťažilo sa v týchto kategóriach :

            1. Malý okruh žiaci 1. - 3. ročníka
              Malý okruh - škôlka
            2. Väčší okruh 4. - 6. ročníka
            3. Najväčší okruh 7. -  9. ročníka
            4. Malý okruh rodičia a deti

            Začiatok behu a slávnostné otvorenie sa konalo pri hasičskej stanici o 15:30. Počasie nám prialo, bežci - skvelí. Najlepších sme odmenili diplomom, medailou a vecnou cenou. Všetkým bol ponúknutý čaj a sladká odmena.

            Najlepšie výkony:

            Kategória škôlka

            1. miesto – Janič Slavomír

            2. miesto – Karabaš Šimon

            3. miesto – Garančovský Michal

             

            Kategória 1. - 3. ročník

            1. miesto – Stedina Peter
            2. miesto – Rakaš Leon
            3. miesto – Štvarták Michal

             

            Kategória 4. – 6. ročník

            1. miesto – Karabaš Jozef
            2. miesto – Giňa Damián
            3. miesto – Peštová Darina

             

            Kategória 7. - 9. ročník

            1. miesto – Duda Stanislav
            2. miesto – Verešpejová Linda
            3. miesto – Kravcová Zuzana

            Všetkým blahoželáme a ďakujeme za príjemné stretnutie.

            Učiteľky 1. – 4.

             

             

        • ŠARKANŠOU
          • ŠARKANŠOU

          • Jeseň už prišla a okrem padajúcich listov zo stromov sa nesmie zaobísť bez šarkanov.

            Dňa 2. 10. 2019, za pekného jesenného počasia, sme sa s deťmi vybrali na lúku.

            Všetci si priniesli šarkanov rôznych veľkostí a farieb. Bola to skutočná ŠOU na oblohe. Fúkalo naozaj poriadne. Lietali nie len draci, ale aj lienka či chobotnica, motýle, vtáčiky. Deti mali obrovskú radosť, keď sa im podarilo svojho šarkana dostať na oblohu. Niektorí ich zas mali problém udržať a tak mám jeden šarkan naozaj odletel a možno niekde letí ešte aj teraz.

             

        • DIVADIELKO GAŠPARKO
          • DIVADIELKO GAŠPARKO

          • NEPOSLUŠNÁ PRINCEZNÁ

            Blíži sa rok 2020, ktorý bude na Slovensku rokom divadla. Naša základná škola sa však už teraz zapojila do tejto výzvy ministerstva školstva a ponúkla žiakom divadelné predstavenie divadielka Gašparko. Predstavenie malo názov Neposlušná princezná, v ktorom bolo poukázané na to, aké ťažké je vychovávať princeznú, ktorá má za kamaráta draka. Bolo veľmi ťažké zmeniť nezbednú princeznú a nepomohlo dokonca ani jej výchovné zatvorenie do veže. Rozprávka odohraná malými bábkami sa deťom materskej školy a našim žiakom sa veľmi páčila a veríme, že si ponaučenie, o tom, že počúvať je veľmi dôležité, odnesú aj do každodenného života.

                                                                                                                                                      Učiteľky 1. - 4. ročníka 

        • Podtatranský školák
          • Podtatranský školák

          • Chuť do práce naďalej ostáva

            Podtatranský školák 2019

            Posledný septembrový deň sme sa my novinárky zúčastnili vyhodnotenia súťaže o najlepší školský časopis základných škôl Prešovského a Košického kraja. Už piaty ročník súťaže Podtatranský školák sa uskutočnil opäť v Podtatranskej knižnici. Porotcovia poskytli nám i ďalším členom redakčných rád časopisov mnoho dobrých rád, ktoré môžu nádejných novinárov posunúť ďalej.

            Porota opäť hodnotila obsah, štylistiku, náročnosť, grafiku, fotografie, titulku a kreativitu. Príjemní a usmievaví porotcovia prítomných pochválili za zmysluplne trávený čas pri tvorbe časopisov. Aj keď sme sa neumiestnili v prvej trojici najlepších, predsedníčka poroty Veronika Fitzeková nás pochválila nielen za obsahovú stránku Krivého Janyho, ale aj za každoročné zlepšovanie. Víťazom tohto ročníka sa stal časopis základnej školy v Bardejove pod názvom „Ámosáčik“. „Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo v Poprade, meste pod Tatrami. Porotcovia použili aj kritiku, ale zväčša všetkých pochválili za odvahu, elán i nadšenie pri písaní. Trochu ma sklamalo, že sme nevyhrali, no určite nás to nakoplo do tvorby zaujímavých článkov,“ vyjadrila sa o podujatí jedna z novinárok Tamara Majtnerová, žiačka 8. ročníka.

            Magdaléna Sčisláková, 8. A

        • BIELA PASTELKA
          • BIELA PASTELKA

          • Nádherný príbeh pomoci

            Verejná zbierka BIELA PASTELKA 2019

            Dňa 20. septembra sa v priestoroch základnej školy uskutočnila celoslovenská zbierka Biela pastelka. Všetci tí, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný, poskytli ľubovoľný príspevok do pokladničky a zároveň získali spinku v tvare pastelky. Deviatačky sa stali dobrovoľníčkami, ktoré ochotne a s nadšením zbierali peniažky.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Deti a zamestnanci školy mali záujem o zbierku, pretože takýmto spôsobom mohli sprostredkovane podať pomocnú ruku niekomu, kto to naozaj potrebuje. „Pomáhala som pri zbierke so zaujímavým názvom. Robila som to s radosťou. Prispela som aj ja. Každá takáto aktivita má svoj význam,“ spokojne konštatovala deviatačka Martina Novická. 

            Štefan Duda, 8. A