• Nečakaná návšteva u našich prváčikov
          • Nečakaná návšteva u našich prváčikov

          • Blíži sa mesiac apríl, ktorý sa tak ako každý rok spája so zápisom do prvého ročníka. Predškoláci však boli  tento rok takí netrpezliví, že sa rozhodli navštíviť našu prvácku triedu už teraz. V pondelok 18. marca prišli do triedy a vyskúšali si vyučovanie spolu s našimi prvákmi. Na úvod im prváčikovia porozprávali, čo majú na našej škole najradšej, prečo tu radi chodia a ako by sa mali budúci žiaci správať na hodine. Škôlkari si potom mohli vypočuť prekrásne čítanie našich prváčikov, pozrieť, ako sa s prvákmi „hráme“ na detektívov pri čítaní, písaní a počítaní. Spoločne sme si potom zacvičili a zarecitovali rôzne pohybové piesne a riekanky. Keď už predškoláci zabudli na všetku trému, smelo sa pustili do didaktických hier, ktoré v dvojiciach s prvákmi hravo zvládli. Dokázali, že už poznajú farby, ovocie, zeleninu, že vedia počítať a upriadavať číslice, ukladať vrchnáčiky do tvaru písmen, rozlišovať hlásky a počet slabík, pracovať s interaktívnou tabuľou a dokonca vedia poslepiačky iba pomocou rúk prečítať niektoré písmenká a napísať ich do múky. Na záver sme sa zasmiali pri hre s farebnými loptičkami a ako darček dostali predškoláci od prváčikov ručne vyrobené lentilkové zmrzlinky s medailami. Ďakujeme škôlkarom za milú návštevu a tešíme sa na to, že ich v našich laviciach naozaj čoskoro uvidíme.

            Mgr. Mária Zdeneková

        • Hviezdoslavov Kubín 2019
          • Hviezdoslavov Kubín 2019

          • Lovíme talenty ako Hviezdoslav ryby

            Mesiac knihy je vhodnou príležitosťou pripomenúť si osobnosť slovenského básnika Pavla Országha-Hviezdoslava. 11. marca sa v základnej škole uskutočnilo školské kolo literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Porota si vypočula vyše 20 prednesov žiakov 1. a 2. stupňa.

            Súťažilo sa v 6 kategóriách (v poézii a v próze). Chlapci i dievčatá si pripravili svoje básničky a príbehy. Mnohí prekvapili a svojím prednesom poézie alebo prózy prispeli k príjemnej atmosfére súťaže. Víťazi 4 kategórií (Marianna Berdisová - 3. A, Jozef Karabaš - 3. A, Katarína Jaššová - 5. A, Magdaléna Sčisláková - 7. A) boli ocenení peknou knihou a diplomom. Zároveň postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutoční 26. marca v Sabinove. Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu. „Pred svojím vystúpením som mala veľký stres, ale dokázala som to. Získala som prvé miesto a som na to hrdá,“ vyjadrila sa o súťaži piatačka Katarína Jaššová, víťazka 2. kategórie v prednese prózy.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Aj Krivany majú vo vesmíre svoje hviezdy
          • Aj Krivany majú vo vesmíre svoje hviezdy

          • „Vesmír očami detí 2019“

            Známe príslovie hovorí, že trpezlivosť ruže prináša. V prípade našej školy  nám trpezlivosť priniesla odmenu v podobe krásnych umiestnení žiakov v celoslovenskej výtvarnej súťaži „Vesmír očami detí 2019“. V okresnom kole súťaže v Prešove bola ocenená práca deviataka Jakuba Mika s názvom „Čierna diera“, ktorá je vystavená v expozícii Hvezdárne a planetária v Prešove. Ďalšie 3 práce (ôsmačky Ľuboslavy Sontágovej, šiestaka Samuela Hovančíka a siedmaka Štefana Dudu) postúpili do celoslovenského kola v Hurbanove. Oceneným srdečne blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 12. apríla 2019.

            Mgr. Katarína Janošková

        • Čítanie nás baví
          • Čítanie nás baví

          • Knižnice pre všetkých

            Týždeň  slovenských knižníc (v dňoch 4. - 10. marca) odštartoval mesiac marec, ktorý je zameraný na knihu a čítanie. Aj naša školská knižnica prostredníctvom zábavných i poučných aktivít chcela zviditeľniť svoje nezastupiteľné miesto v živote detí i dospelých. Podujatie všetkým pripomenulo, že aj v čase počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam.

            Počas týchto piatich dní sa aj naši žiaci zapojili do rôznych aktivít. Na hodinách literatúry si čítali knihy - nové prírastky v školskej knižnici, ktoré boli zároveň súčasťou výstavky (uvedenia kníh do čitateľského života). Najmenších žiačikov zaujali knihy s krásnymi ilustráciami a príbehy o hmyze, strašidlách, o vzťahu starých rodičov a ich vnukov. Starších žiakov upútali príbehy zo života detí. S nadšením tvorili reklamné plagáty o prečítanej knihe či vlastný návrh obálky. Ukážky sa deťom páčili, dokonca si vytvorili vlastnú nástenku prác. Celotýždňové dopoludnia spríjemnila knižničná hliadka, ktorá sledovala čítajúcich žiakov a odmeňovala ich sladkou odmenou. „Z výstavky kníh sa mi najviac páčila kniha Totálny úlet od Natálie Skladanej. Zaujala ma hlavne svojím obsahom. Je určená priamo pre čitateľov približne v mojom veku. Píše sa v nej o problémoch a zážitkoch mladej spisovateľky. Túto knihu by som si chcela prečítať do konca,“ povedala o výstavke kníh počas Týždňa slovenských knižníc siedmačka Magdaléna Sčisláková.           

                              Mgr. Alena Hrabčáková

        • Zvíťazili farby zimy
          • Zvíťazili farby zimy

          • „Zimná kalokagatia 2019“

            Mesiac marec sa nesie v duchu kníh. No pre Základnú školu s materskou školou Krivany je úspešným práve v umeleckej tvorbe. Zapojili sme sa do zaujímavej kultúrno-umeleckej súťaže, ktorú organizovala Slovenská asociácia športu pod názvom „Zimná kalokagatia 2019“. Dňa 13. marca sme boli pozvaní na slávnostné vyhodnotenie súťaže, ktorá sa konala na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách už po deviatykrát. Vo veľkej konkurencii z celého Slovenska uspela naša žiačka Martina Novická  prácou „Môj vzor, moja motivácia“ na krásnom 2. mieste z celkového počtu 824 prác z viac ako 90 základných škôl.                                                                                       

            Mgr. Katarína Janošková

        • Trávim voľný čas
          • Trávim voľný čas

          • Žiaci I. a II. stupňa našej školy tvorivo predviedli ako trávia svoj voľný čas po vyučovaní. Zapojili sa súťaže o vecné ceny v rámci národného projektu „Škola otvorená všetkým“ pod názvom „Trávim – tvorím voľný čas“. Takýmto spôsobom odprezentovali svoj obľúbený záujmový útvar, pričom mali možnosť využiť rôzne tvorivé materiály, či techniky.

             

            Ocenené práce boli:

            I. stupeň ZŠ:

            Spoločná práca žiakov (Betlehemský príbeh v srdiečku) – pod vedením PaedDr. Kataríny Janičovej

            II. stupeň ZŠ:

            Spoločná práca žiakov (Video z krúžku: Mladý chemik) – pod vedením Mgr. Nikoly Karaffovej

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!