• Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

          • VÝZVA "KRIVANY PROTI DROGÁM A ŠIKANE" ALEBO "EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM"

             

            „Neberte drogy, lebo si drogy vezmú vás,“ napísal raz známy český básnik . V zmysle tejto myšlienky sa niesol aj tretí novembrový týždeň, ktorý je Európskym týždňom boja proti drogám. Počas týchto dní sa žiaci celej našej školy usilovne zapojili do celotýždňových aktivít a spoločne so svojou triedou zbierali body. Bolo krásne vidieť ako spolužiaci spojili sily vo svojej triede a zabojovali o lepší život na našej škole. Okrem toho, že sa žiaci viac ako inokedy snažili pozornejšie počúvať svojich vyučujúcich a starať sa o poriadok vo svojich triedach, získali aj nové informácie o drogách a šikane. Vedomostné kvízy, tvorba plagátov, prezentácií, videí, esejí a básní predstavovali kreatívne možnosti, ako získať ďalšie cenné body. Dôležitou časťou tohto týždňa bol aj boj proti šikane. Ten žiaci demonštrovali oblečením bieleho trička a svoje postoje mohli vyjadriť na triednych diskusiách s vyučujúcimi a spolužiakmi. Nechýbala ani športová časť - (kalčeto, šípky, ping-pong), počas ktorej sa žiaci určite aj zabavili a stmelili ako kolektív. Spoločnými silami nazbierala celá naša škola neuveriteľných 928 bodov. Naozaj bolo vidieť, že drogy a šikanu žiaci odmietajú a veríme, že to tak aj naďalej ostane.

            Pri záverečnom vyhodnotení sme si spoločne premietli protidrogové videá našich tvorivých hercov. Konečné poradie tried je nasledovné:

            4. miesto - darčekový balík s poukážkou na ľubovoľný výber jedla v jedálni s celkovým počtom 93 bodov získala 1.A.

            3. miesto - darčekový balík s poukážkou na celodenné užívanie stolného futbalu s celkovým počtom 94 bodov získala 7.A.

            2. miesto - darčekový balík s poukážkou na ospravedlnenie celej triedy zo skúšania s celkovým počtom 95 bodov získala 6.A.

            1. miesto - darčekový balík s poukážkou na voľnú vyučovaciu hodinu s celkovým počtom 96 bodov získala 9.A.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do boja proti drogám a šikane a tešíme sa na náš protidrogový týždeň opäť o rok.

            Koordinátor protidrogovej prevencie Mgr. Mária Zdeneková

        • Burza práce a informácií
          • Burza práce a informácií


          • Podujatie pre uchádzačov o zamestnanie

            Naši ôsmaci a deviataci sa už môžu ľahšie zorientovať pri výbere ďalšieho štúdia na strednej škole. Dňa 8. novembra sa totiž zúčastnili zaujímavej akcie. V priestoroch Strednej odbornej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove sa prezentovali vybrané školy Prešovského samosprávneho kraja a predstavili budúcim študentom svoje zaujímavé štúdijné a učebné odbory. Cieľom burzy bolo poskytnúť informácie o možnostiach trhu práce, prezentovať zamestnávateľov, informovať o stredných školách i zaujímavých voľných pracovných miestach.

            Ján Sabolík, 9. ročník

        • Staráme sa o svoje zdravie
          • Staráme sa o svoje zdravie

          • Jesenný beh zdravia

            Jedno z októbrových popoludní patrilo športu a zábave. 26. októbra sa vyše šesťdesiat bežcov zapojilo do jesenného behu. Chlapci a dievčatá krivianskej školy si v troch kategóriách vyskúšali svoje pohybové schopnosti. Po tejto namáhavej aktivite nasledovala „Jabĺčková” párty so súťažami a rôznymi zábavnými hrami zameranými na zdravie a zdravú výživu. Snaha sa vyplatila. Deti odchádzali z akcie s peknými cenami a plní zážitkov. „Bolo to super. Zjedol som veľa jabĺk a už som vôbec nebol hladný. Zašportoval som si a mám z toho dobrý pocit,“ aj takto vtipne okomentoval poobedňajšiu aktivitu druhák Jožko Kušnír.

            Mgr. Silvia Radačovská

        • Na počiatku bola nota
          • Na počiatku bola nota


          • Hudobný online koncert v priestoroch školy

             

            Dňa 26.10 2018 (v piatok) sa v Základnej škole s materskou školou v Krivanoch udialo čosi nezvyčajné. Počas 4. vyučovacej hodiny žiaci krivianskej školy zažili jedinečný koncert, ktorý pripravil Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci s RTVS a mnohými sólistami. Príbeh hudby v priamom prenose zaviedol chlapcov a dievčatá do atmosféry stredovekého kláštora. Žiaci sa započúvali do mystických tónov gregoriánskeho chorálu. Dozvedeli sa taktiež, aký je rozdiel medzi hudbou klasicizmu a romantizmu. Bodkou predstavenia bola hudobná história 20. storočia. Moderátorom bol dirigent, autor celého podujatia a zbormajster Gabriel Rovňák mladší. „Predstavenie videli žiaci viacerých základných a stredných škôl. Zaujalo ma, ako účinkujúci hrali na rôznych hudobných nástrojoch. Prekvapila ma aj krátka scénka, ktorá koncertu dodala šmrnc,“ povedala o výnimočnom vzdelávacom koncerte šiestačka Linda.

            Alexandra Verešpejová, 9. ročník

        • Bez kníh by sme nepoznali históriu
          • Bez kníh by sme nepoznali históriu

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice 2018

            Základná škola s materskou školou Krivany sa aj tento rok zapojila do projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc škola zrealizovala podujatie pod názvom „Skutočné knižnice - skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska”. Chlapci i dievčatá počas celého dopoludnia čítali, tvorili, vymýšľali, vyhľadávali, spájali, ba aj kreslili. Počas prvých vyučovacích hodín sa venovali vedomostným aj zábavným aktivitám - čítali si o histórii 1. ČSR, o osobnostiach - Masarykovi, Štefánikovi či o umelcoch našich dejín. Osvojené informácie využili pri tvorbe myšlienkových a pojmových máp, plagátov, fiktívnych listov i kvízov. Aj najmenší žiaci školy sa zapojili do víru zábavy i vedomostí.  Čítali si na nezvyčajných miestach - na chodbách školy. V závere dopoludnia mladší i starší absolvovali stanovištia, na ktorých si navzájom vymenili osvojené poznatky. Každý žiak si odniesol množstvo zážitkov z pestrých aktivít. Podujatie o knihách a knižniciach sa mi páčilo. Dozvedela som sa viac o osobnostiach našej histórie. Tiež ma teší, že som sa aj ja mohla zapojiť do akcie - so svojou kamarátkou sme svojim spolužiakom dávali otázky z histórie či oblasti čítania a s radosťou sme za správne odpovede rozdávali cukríky,” povedala nám o tomto podujatí siedmačka Tamara.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Exkurzia knižníc
          • Exkurzia knižníc

          • Čítanie na správnych miestach

            Vo štvrtok (25. októbra) naši siedmaci navštívili mesto Prešov. Zúčastnili sa exkurzie Knižnice P. O. Hviezdoslava i Detskej knižnice Slniečko. Spoznali priestory verejnej regionálnej knižnice s krajskou pôsobnosťou. Pracovníčka tejto inštitúcie chlapcom i dievčatám porozprávala o histórii knižnice aj o jej službách.  Vidieť toľko krásnych kníh pokope bolo naozajstným zážitkom. Žiakov najviac zaujali informácie o známych osobnostiach, ktoré navštívili priestory vzdelávacej inštitúcie. V detskej knižnici všetci návštevníci obdivovali jej útulné a nádherne vymaľované priestory. Siedmakov sprevádzala príjemná pani knihovníčka, ktorá im porozprávala aj o histórii budovy, v ktorom sídli útulná  knižnica. „Bolo to výborné. Dozvedeli sme sa množstvo informácií o Knižnici P. O. Hviezdoslava i jej pobočkách po celom Prešove,” vyjadrila sa o exkurzii siedmačka Zuzka.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Pestré tradície národov
          • Pestré tradície národov

          • Európsky deň jazykov 2018

            Vo štvrtok (25. októbra) navštívili žiaci druhého stupňa Mestskú galériu v Lipanoch. Pri  príležitosti Európskeho dňa jazykov pripravili žiaci Gymnázia v Lipanoch kultúrno-vzdelávacie podujatie v štyroch jazykoch. Pod názvom „Tradície známe-neznáme” priblížili žiakom okolitých škôl vtipné scénky zo života rôznych národov. Zabíjanie morky, hádzanie paradajok počas tradičného behu pred býkmi, karneval i svadobné zvyky poprepletané spevom, tancom, hovoreným slovom či súťažami vytvorili v galérii príjemnú atmosféru. Žiakom sa pestré pásmo páčilo. „Spoznal som, aké tradície majú iné národy. Zaujalo ma to. Páčili sa mi vtipné scénky zo života ruského, španielskeho, nemeckého a anglického národa,” povedal o tomto podujatí deviatak Jozef Urda.

            Ján Sabolík, 9. ročník